Thursday, April 23

yummy yumm for lil aisya




mama dah tak sabar sgt nak kasi aisya mkn.. last bile pi jln2 ngan nenek ke tesco shah alam mama nmpak ade HEINZ utk infant 4 mths old.. yeayy!! mama belikan perisa epal+banana and 1 bottle of fruit juice utk aisya..

ade rasa mcm takut jugak la masa nak kasik mkn takut tersedak or aisya tak reti nak telan.. tp alhamdulilah, mama's super girl ni mkn dgn baik n excited smpai tak sabar nak tungu suapan yg seterusnye..

since this is the first time for both of us, as for mama - x reti nak agak brapa bnyk nak suap and for aisya - suap je, hilang, suap lagi, hilang.. mm takpe kite try sikit2 dulu okeh baby gurrrrl..

rasanye benda ni tak cukup kenyang kutt, nnt dah 6 mths mama nak belikan farley rusks ngan alaaa ape tuh yg ade beras halus tu!! nestumm eh ntahla.. mama check balik nnt. hehe

papa?? haa die dah nmpk aisya mkn dgn baik, so papa plak yg excited utk beli HEINZ flavor lain plak.. so aisya, enjoy your makan!!

4 ♥ly comments:

Nurshuhada Zainon said...
This comment has been removed by the author.
Nurshuhada Zainon said...

rynn, i would suggest if you can blend the puree by yourself. Bagi yang dlm botol/tin mcm heinz or nestle tu.. you know.. benda camtu, ada bahan pengawet yang tak bagus utk young baby. And benda tu tak fresh, terbiar lama dalam botol/tin.

Tips:
1. for the 1st time, ko blend satu-satu jenis buah/sayur dulu. Jgn campur2, sbb kita nak pastikan yg mana anak kita alergik atau tidak. Bila dah like 2 weeks or 1 month, ko leh start campur satu dua tiga buah/sayur dalam satu hidangan. Jauhkan benda2 yg boleh cause allergic mcm kacang, limau etc (google out food yg leh cause alergic or discuss with aisya's paed).

2. ko bleh blend banyak2, letak dalam ice cube, n bekukan. Bila nak makan, ko panaskan.

3. Kalau nak weaning, mulakan sehari sekali, sekali dalam 2 sudu besar.

4. Nak tau banyak lagi, kat mph aku ada jumpe buka yg utk weaning ni, plus resipi2 dia.. cost us like RM87. Kalau takmo beli, aku leh pinjamkan. Aku ada 4-5 buku pasal weaning hehe.

5. position baby, ko letak dlm keadaan dia duduk sket, mcm dalam rocking chair tu. Jgn berbaring.

6. Elakkan sugar n salt dalam puree/food baby. Biar dia original sweet n salty, yg datang dari rasa buah or sayur. Nanti after 1 yr, ko leh start letak garam n gula sket2. Sbb too young kenalkan gula n garam tak elok utk dia punye ginjal.

Elakkan makanan2 siap kat supermarket. Buat yang handmade - segar n berkhasiat n terbukti bersih. Poopoo dia kena jaga takut constipated. Baby before 1 yr old adalah sangat penting menitik beratkan pemakanannya. After 1 yr, then it safe ko nak bagi apepun, perut dia dah strong hehe.

rynn said...

thanx for the advice, shu.. yeah i'm looking forward for advice/ suggestion esp from the experience mom like u!! stakat ni aisya pernah try 1 botol heinz je.. btul jugak kan, benda tu lama stored dlm bottle so we don't realy know how safe it is to our baby.. nnt i nak try blend pisang dulu.. btw, skarg ni mmg tgh rajin duk tanye mak2 org pasal 1st food utk baby.. hmm let me try first, i'll let u know how aisya react when i give her my own blended food.. huhu

Nurul said...

Salam perkenalan

I would like to share with you a little bit yg saya tahu..

I think WHO suggested to start weaning when the baby is 6 months old. Sbb digestive system masih tak berapa mature. Saya start ms 4 and half months gak tp saya nyesal sgt walaupun baby saya sihat je huhuhu...

Pastu try get rid buaian. Sbb nnt takut ada complications ie Shaking Baby Syndrome (SBS). U google la ekk...

Saya suka berkongsi pasal parenting nih coz saya juga baru dpt baby [my little daughter is 8 mths now, baru lg la kan hihi]

wassalam