Tuesday, March 16

a visit to paediatrician

main purpose pi specialist ni sbb mama was instructed by the doctor [DEMC] due to sofea nye fever tak surut2 since last sunday.. plus, ade rashes naik kat area mulut, bdn sket n paling bynk kat kaki.. DEMC prescribed paracetamol n calamine lotion utk Sofea..

jd hari ni, mama bwk [nenek hantarkan] 2 princesses ni ke Pakar Kanak2 Adek [section 9, shah alam].. utk Aisya, request utk 15 months punye jab [since tak pi pun ngan papa last weekend kan ;[ ], whereas Sofea, utk buat thorough checkup due to this rashes symptom n fever..

langkah masuk to the paed's room, huhu sgtla comfy, sgtla bby friendly.. tak mcm all those clinics yg ade meja doctor, pastu kerusi, n katil utk treat patients.. yg ni, bilik cam living room, ade sofa set n meja [atas meja penuh ngan toys], of course ade gak patients' bed yg dikelilingi mcm2 jenis anak patung! paed ade kerusi sendiri n study table sendiri.. secara psychology, budak2 cam aisya ni takde la takut sgt bila such environment applied kan?

Aisya check dulu - tempreture ok, lung ok, tp bile paed tgk kulit kat tangan, kaki, belakang badan, trus dia refused nak kasik 15 months jab tu.. mama kena marah sket arr sbb biar aisya nye eczema melarat cenggitu.. [bukan tak pernah sapu ubat, dah mcm krim tukar, semuanye kejap2 je efeknye, smpai fed-up]. paed ckp we need to cure this eczema first, so that Aisya can sleep well every nite without garu2 n nangis2.. dah ok nnt, then we need to come back for the jab.. what izit to do with jab n eczema nih? some doses ade telur, takut Aisya allergic plak..

Sofea's turn. paed ckp bila rashes dah keluar bnyk mcm ni, by rite, fever die akan kurang.. @ the moment, paed suspect ni viral symptom.. acc to him, Sofea masih active, lung ok, minum susu pun ok, kencing berak pun ok.. tp we were advised to do a follow up session on coming thursday, if demam masih ade.. kalau ade, maksudnye, Sofea perlu diambil darahnye.. ADOYAII, ni yg tak gemar sesgt nih!! moga2 baikla lil Sofea nih..

AISYA weighs 10.5kg SOFEA 4kg

Bill for both kids RM144 [erkk!@#$], nasib la mama puas hati ngan consultation paed tu.. takpela AISYA SOFEA, mama keje pun utk kamu berdua jugak.. sayang mama, muchup2!!

2 ♥ly comments:

Nurshuhada Zainon said...

"mama kerja utk kamu jugak", i loike it

Anonymous said...

Kalau eczema teruk, boleh get infected, and she can become unwell. I believe you should avoid giving jabs to ill babies.